top of page

Si a fost Tarkovskiana...

I-am spus unui prieten " Stii, voi aduce Tarkovski la Onesti..." Mi-a raspuns " Tarkovski? La Onesti?...Bravo!..." Si pe buna dreptate, mirarea lui nu era nefondata. Eu personal am facut contact cu filmele sale relativ recent. M-a cucerit cu imaginile bine studiate, cu fiecare element din cadru asezat anume acolo, cu ideile pline de inspiratie.

Discutiile cu regizorul Ionut Dumitrescu, cel care a demarat proiectul Tarkovskiana in Romania s-au concretizat cu realizarea unui eveniment in micul oras Onesti. Un oras format la inceputul anilor '50 pe bazele unui sat, construit si populat cu oameni de diferite categorii sociale, cu culturi diferite, din diferite zone ale tarii, diversitate specifica doar marilor metropole. De aici si raspunsul la intrebarea prietenului meu: "De ce nu?" Si intr-adevar, in public erau atat persoane care il stiau pe Andrei Tarkovski, cat si necunoscatori, dornici de a interactiona cu filmografia sa. Dar initiativa Tarkovskiana nu a reprezentat doar proiectii cu filmele regizorului rus, ci detalii despre viata sa, despre interactiunile si influenta pe care a avut-o personalitatea sa asupra colegilor sai. Acele detalii care te ajuta sa ii intelegi filmele, sa gasesti raspunsuri metaforelor ce-i impodobesc arta.

Un moment emotionant, cel care m-a impresionat cel mai mult, a fost descoperirea dupa 47 de ani a interviului realizat de scenaristul si regizorul Nicolae Ghibu, al carui dialog cu Andrei Tarkovski dezvaluie crezul artistic al unuia dintre cei mai mari...autori. Am ezitat sa spun regizor, pentru ca Tarkovski este mult mai mult de atat.

Nu imi ramane decat sa ii multumesc lui Ionut Dumitrescu pentru prezenta si materialele prezentate, Bibliotecii municipale "Radu Rosetti" pentru efortul depus ca evenimentul sa iasa asa cum trebuie, publicului ce a raspuns invitatiei de a participa la cele patru seri Tarkovskiana, precum si tuturor celor care au promovat si au facut cunoscut acest eveniment.

"Artistul uneori ridica o problema, iar publicul o recunoaste. Uneori un artist nu poate raspunde la intrebare, iar spectatorul poate...Misiunea artistului este sa analizeze aceasta problema, sa-l faca pe spectator ca el insusi sa raspunda. Cu cat e mai implicat spectatorul in gasirea unei solutii - cu atat este mai mare realizarea artistului. Filmul este o mare arta care nu s-a manifestat inca pe deplin, iar acest lucru da dreptul artistului nu numai sa incerce sa scoata la iveala o problema, dar sa vina si cu solutii." Fragment din interviul acordat de Andrei Tarkovski lui Nicolae Ghibu, 15 august 1967.

Etichete:

bottom of page